Placa bacteriană – ce este și cum ne impactează sănătatea dințiilor

Placa bacteriană – ce este și cum ne impactează sănătatea dințiilor

Placa bacteriană este suma tututor bacteriilor dăunătoare care se acumulează peste zi în cavitatea bucală.

În cavitatea bucală trăiesc mai multe specii de bacterii, de la  500 până la 650. O parte dintre ele oferă un rol protector, dar există și bacterii care au un efect dăunător asupra sănătății orale.

Ce este placa bacteriană?

Placa bacteriană se formează în permanență pe dinți. În jurul dinților se poate observa ca fiind o peliculă incoloră, cauzată de bacterii. Aceasta poate ajunge într-un stadiu mai avansat când alte specii de bacterii se înmulțesc din cele deja existente.

Se poate depista după douăsprezece sau douăzeci și patru de ore. După cinci zile, placa bacteriană este vizibilă și poate conduce către inflamații gingivale. Mai apoi, dacă nu sunt luate măsurile necesare îndepărtării acesteia, în două până la trei săptămâni, se declanșează gingivita.

O igienă orală neadecvată, prin care eșuează îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din cavitatea bucală acumulate pe parcursul zilei, determină formarea tartrului. Este o substanță mai dură care se manifestă de-a lungul liniei gingivale și împiedică realizarea unui periaj corect. Eliminarea tartrului se face prin proceduri realizate în cabinetul dentar, precum: detartraj, periajul profesional și air-flow-ul.

Îndepărtarea tartrului nu se poate realiza acasă, fiind necesară intervenția medicului stomatolog pentru a realiza procesul de detartraj (vezi toate procedurile de profilaxie periodică, mai sus). La fel ca și placa bacteriană, tartrul, dacă nu este eliminat din timp, conduce către alte afecțiuni, cum ar fi gingivita. Sau chiar forme severe, precum parodontita – acolo unde medicul parodontolog va interveni în tratarea cu laserul dentar a afecțiunii parodontale depistate. 



Cum se formează placa bacteriană?

Cavitatea bucală este asemenea unui ecosistem unde, diferite bacterii se alătură în fiecare zi. Sunt benefice când se formează un echilibru între ele. Apariția plăcii bacteriene apare când, aceste bacterii tind către un dezechilibru, cele dăunătoare fiind în număr mai mare decât cele care oferă protecție.

Atunci când sunt consumate alimente bogate în zahăr și carbohidrați, bacteriile se hrănesc cu zaharuri, producându-se acizi care pot afecta sănătatea dinților.

Placa bacteriană arată diferit, de la o persoană la altă și poate depinde de cantitatea și ph-ul salivei, dieta alimentară, vârsta și igiena. După fiecare masă, bacteriile produc acizi care pot afecta smalțul, favorizând apariția cariilor sau probleme ale gingiilor.

Placa bacteriană începe să se formeze pe dinți la patru sau douăsprezece ore după periaj, motiv pentru care este important să se realizeze periajul obligatoriu de două ori pe zi, dimineața și seara.

Formarea acesteia se produce în trei etape:

  • În prima etapă se depune o peliculă primară care se declanșează imediat după ce saliva intră în contact cu suprafața dentară;

  • A doua etapă este reprezentată de colonizarea bacterială ințială a primei pelicule;

  • Placa bacteriană devine vizibilă în a treia fază, când toate bacteriile inițiale se unesc, formând etapa de maturare a plăcii bacteriene.


Placa bacteriană apare inevitabil, la orice persoană. Pentru a o îndepărta, trebuie să ai în vedere următoarele etape:

1. Spală-te de cel puțin două ori pe zi

Placa bacteriană se poate îndepărta doar având o igienă orală corectă, periajul fiind prima etapă care ține de eliminarea ei. 

Periajul de seară joacă un rol important în procesul de îngrijire dentară. Omiterea acestuia ajută la dezvoltarea mai rapidă decât am crede placa bacteriană, fiindcă bacteriile din cavitatea bucală din timpul zilei se vor înmulți, conducând și spre alte afecțiuni dentare. Periajul de seară elimină bacteriile și resturile de alimente depuse pe dinți și gingii din timpul zilei, iar după realizarea periajului este recomandat să nu mai consumăm nimic, în afară de apă. 

2. Folosește ața dentară zilnic

Periajul zilnic elimină doar 65% din bacteriile aflate în cavitatea bucală. Restul, de până la 35% pot fi eliminate prin folosirea zilnică a aței dentare, coform Scott Dental Group.

3. Ai grijă ce mănânci

Placa bacteriană este favorizată de dieta alimentară și se formează de pe urma alimentației. Dacă unele alimente, cum ar fi fructele și legumele te ajută în asigurarea unei secreții mai mare de salivă, bacteriile îndepărtându-se într-un mod natural, cele cu un conținut ridicat de zahăr prezintă un risc avansat pentru dezvoltarea plăcii bacteriene. 

4. Vizita la medicul stomatolog

Periajul zilnic nu este suficient pentru a îndepărtarea totală a bacteriilor, iar vizita la medicul stomatolog este importantă în depistarea plăcii bacteriene, cât și pentru viitoarele probleme dentare.

Consultul stomatologic se face regulat, pentru a se menține igiena dentară optimă. De două ori pe an trebuie realizată profilaxia dentară, o primă etapă care trebuie luată în calcul pentru a te bucura din plin de un zâmbet sănătos și frumos.

Profilaxia dentară include: detartraj, periaj profesioanal și fluorizarea dinților. 


Poți realiza o programare la unul dintre medicii stomatologi din Echipa Saki aici.



× Cu ce te putem ajuta?