28 iul. Alunițele de pe piele – tot ce trebuie să știi despre acestea
Trademark al frumuseții personale, sau, dimpotrivă, alunițele sunt acele pete mici, colorate pe piele pe care oamenii de pe tot mapamondul le au, în diferite culori, dimensiuni și forme.
Pielea este cel mai mare organ din corpul uman și unul dintre puținele organe pe care puteți vedea alunițele.
Acestea apar adesea ca pete mici, maro închis și sunt cauzate de grupuri de celule formatoare de pigment (melanocite). Majoritatea alunițelor apar în copilăria timpurie, îndeosebi în primii 20 de ani de viață. Alunițele nu sunt contagioase și nici nu dor. Atunci când apare durerea, mâncărimea sau sângerarea la nivelul alunițelor recomandăm o vizită la medicul dermatolog pentru un control amănunțit.
Ce trebuie să știi despre alunițe
Alunițele pot apărea oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, axile, sub unghii și între degetele de la mâini și de la picioare. Multe dintre alunițe continuă să se dezvolte până la vârsta de 50 de ani, astfel încât acestea se pot schimba, sau pot dispărea în timp.
Spre exemplu, schimbările hormonale din timpul sarcinii, sau cele din perioada adolescenței pot schimba forma și culoarea alunițelor, acestea devenind fie mai închise la culoare, fie mai mari, fie ambele.
De asemenea, odată cu trecerea anilor, alunițele își pot schimba forma, dimensiunea și culoarea, căpătând nuanțe mai deschise, sau devenind mai proeminente. Unele alunițe nu se vor schimba deloc, iar altele vor dispărea, în timp. Majoritatea alunițelor se dezvoltă pe părți ale corpului care primesc lumina soarelui (radiații ultraviolete).
Preocuparea pe care o au majoritatea pacienților este legată de caracterul cancerigen al alunițelor. Majoritatea alunițelor sunt inofensive. Rareori, devin canceroase. Este important să fii conștient de modificările alunițelor și ale altor pete pigmentare pentru a detecta cancerul de piele, în special melanomul malign. Și da, credem cu tărie că prevenția ne ține departe de boli, așa încât recomand o consultație de specialitate la medicul dermatolog dacă aveți alunițe de mari dimensiuni, sau cu forme atipice, sau care suferă diferite modificări în timp. Sau, pur și simplu ca metodă de prevenție, pentru liniștea ta.
4 lucruri normale atunci când vine vorba despre alunițe:
- bebelușii se pot naște cu alunițe
- pot apărea alunițe noi, îndeosebi la copii și adolescenți, ba chiar până la vârsta de 20 de ani
- alunițele pot deveni mai deschise la culoare odată cu vârsta
- alunițele pot deveni mai închise la culoare în sarcină, sau în alte contexte cu schimbări hormonale prelungite
Leziuni pigmentare vs. alunițe
O „leziune pigmentară” este un termen general care include alunițe normale, pistruii, și petele de bătrânețe (lentigo). Deși majoritatea leziunilor pigmentare nu vor deveni canceroase, monitorizarea regulată a acestora, în condițiile în care aveți foarte multe și diferite, permite dermatologului să identifice modificări ale leziunilor care par „suspecte”. O modificare poate determina o biopsie a pielii (eliminarea unei mostre de aluniță pentru examinare detaliată la microscop), care poate ajuta la determinarea dacă o leziune este necanceroasă (benignă), melanom sau alt tip de cancer de piele.
Factori de risc pentru alunițele pielii
Expunerea prelungită sau excesivă la soare, îndeosebi în perioadele cu ultraviolete extrem de nocive, poate afecta evoluția unei alunițe.
Așadar, dacă ai obiceiul să stai foarte mult la soare, controlează-ți piele pentru a identifica alunițele neobișnuite care pot indica melanom.
O aluniță poate fi un semn de cancer de piele dacă are margini neregulate, sau o formă asimetrică, sau dacă își schimbă culoarea, forma, mărimea sau înălțimea. Alunițele pot evolua, de asemenea, pentru a dezvolta noi semne și simptome, cum ar fi mâncărime sau sângerare.
Alunițele canceroase (maligne) variază foarte mult ca aspect. Unele pot afișa toate modificările enumerate mai sus. Alții pot avea doar una sau două caracteristici neobișnuite.
Pe lângă limitarea expunerii la lumina soarelui și utilizarea de protecție solară în fiecare zi, examinarea alunițelor crește șansele de a detecta și trata precoce melanomul și alte tipuri de cancer de piele.
Check list acasă pentru monitorizarea alunițelor
Cele mai multe alunițe ale pielii sunt benigne (necanceroase). Alunițele care pot semnala probleme sunt cele care arată diferit față de alte alunițe existente pe corpul tău, sau cele care apar pe piele după vârsta de 30 de ani. Dacă observi modificări în culoarea, grosimea, mărimea sau forma oricărei alunițe, ar trebui să consultați un dermatolog. De asemenea, fii atent dacă sângerează, supurează, apare mâncărimea, sau devin sensibile ori dureroase.
Examinează-ți pielea cu o oglindă sau cere pe cineva să te ajute. Acordă o atenție deosebită zonelor pielii care sunt adesea expuse la soare, cum ar fi fața, mâinile, picioarele (în special la femei), brațele, pieptul și spatele (în special la bărbați).
Dacă o aluniță prezintă oricare dintre semnele enumerate mai jos, verificați imediat de către un dermatolog dacă:
- o jumătate dintr-o aluniță nu se potrivește cu cealaltă jumătate
- marginile aluniței sunt neregulate, sau neclare
- culoarea aluniței nu este aceeași peste tot sau are nuanțe de mai multe culori, cum ar fi cafeniu, maro, negru, albastru, alb sau roșu.
- diametrul aluniței este mai mare decât radiera unui creion
- alunița ta își schimbă înălțimea, ori este plată, ori este ridicată după ce a fost o vreme plată
Consultația de specialitate la dermatolog
Dacă dermatologul stabilește, în urma examenului clinic fizi, că alunița este o îngrijorare, va realiza o biopsie, în care se prelevează o mică probă din aluniță pentru a fi examinată la microscop. În cazul în care se constată că prezintă risc, aceasta trebuie îndepărtată complet.
Alunitele canceroase pot fi eliminate prin îndepărtarea chirurgicală a acestora de pe piele, sau cu ajutorul laserului.
Recomandăm să nu încerci singur acasă îndepărtarea alunițelor nu doar pentru că poți face o infecție, dar mai ales dacă ar putea fi canceroasă poți determina, prin îndepărtare, răspândirea celulelor canceroase către alte organe, fără să știi.
Acest articol este realizat cu sprijinul dr. Nazila Saki, medic specialist dermatologie cu peste 15 ani experiență în afecțiunile și remodelarea pielii.
Alte surse:
https://www.healthline.com/health/skin-moles