Implantul dentar la cat timp dupa extractie este realizat

Implantul dentar la cat timp dupa extractie este realizat

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este cea mai modernă soluție prin care se înlocuiește un dinte natural pierdut cu unul artificial care arată, se simte și funcționează similar celui natural.

În fapt, implantul dentar este o rădăcină artificială din materiale biocompatibile (titan sau ceramică) care poate fi inserată în oasele maxilare, pentru a umple spațiile rămase libere ca urmare a pierderii dinților. Există mai multe tipuri și mai mulți producători de implant dentar, în urma consultației și a investigațiilor de specialitate, medicul implantolog îți va recomanda soluția optimă pentru cazul tău. 

Rata de succes a intervențiilor cu implant dentar este de peste 95% la nivel mondial, conform AAID, Academia Americană de Implantologie dentară. 

În clinica noastră, fiecare pacient beneficiază și de opțiunea de plată implant dentar în rate, prin partenerul financiar TBI Bank. 

Când ai nevoie de un implant dentar?

O igienă orală adecvată ne ajută să ne menținem dinții sănătoși, pentru a nu ajunge în situația în care trebuie să îi înlocuim. Medicii stomatologi recurg la diferite tratamente pentru a putea salva dinții afectați de carii profunde sau de alte afecțiuni cu efecte negative ireversibile. Însă, nu mereu există soluții care să favorizeze păstrarea lor, din cauza unor probleme care nu mai pot fi remediate, cum ar fi:

  • Carii profunde – atunci când dintele este distrus la exterior și în interior, fiind afectat irecuperabil și ireversibil.
  • Fisuri sau fracturi severe – fracturile mari care afectează rădăcina măselei, o fac imposibilă de tratat sau chiar avulsii;
  • Afecțiuni parodontale în stadii severe – parodontita, cunoscută popular dreept parodontoză, este infecția bacteriană a țesuturilor și a oaselor din jurul dinților care, lăsată netratată, poate duce la mobilitatea dinților pe arcadă și, în final, la pierderea acestora.

În cazul bolii parodontale în stadii avansate, se poate ajunge la extracția dinților mobili, iar cea mai bună soluție, din punct de vedere estetic și funcțional, o reprezintă înlocuirea acestora cu implanturi dentare. 

Intervenția cu implant dentar nu se efectuează imediat după extracție, ci este necesară o perioadă de așteptare până în momentul în care locul extracției este complet vindecat.

Ce implică îngrijirea post-extracție?

După extracție, este recomandată o îngrijire specifică pentru ca zona să se vindece în totalitate. Nu există un timp precis care să indice că zona dintelui este vindecată complet, recuperarea fiind în funcție de problemele pe care le-a avut pacientul.

Alimentația este importantă după o extracție, fiind indicat să nu mănânci în următoarele două ore după realizarea procedurii. 

De asemenea, îți va fi recomandat să eviți anumite alimente, câteva zile după intervenție: alimentele dure, reci sau fierbinți. Indicate sunt alimentele ușoare: piure de cartofi, supe sau smoothie-uri.

Pe lângă alimentație, după extracția unui dinte, este important să mai ții cont de următoarele sfaturi:

  • Evitați periajul sau ața dentară în locul în care s-a efectuat extracția în primele zile;
  • Evitați să vă clătiți gura în primele 24 de ore pentru a nu se forma cheaguri de sânge;
  • Fumatul poate duce către infecții imediat după extracție;
  • Când dormiți, mențineți capul într-o poziție în care să nu favorizeze sângerările. 

La cât timp trebuie făcut implantul dentar după extracție?

Există situații în care implantul poate fi inserat imediat după extracția dintelui, ținând cont de mai mulți factori care privesc sănătatea orală a pacientului, poziția dinților sau de existența unei posibile infecții la nivelul cavității bucale.

În mod normal, timpul de așteptare de la extracția unui dinte până la implantul dentar se încadrează în minimum zece săptămâni. Timpul de așteptare poate varia în funcție de cât de grave au fost afecțiunile care au determinat extracția dintelui, timpul de așteptare până la inserarea implantului putându-se extinde până la cinci sau chiar șase luni de la intervenție.

Implantul dentar necesită o îngrijire asemănătoare cu cea a dinților naturali. Prin urmare, trebuie urmat un ritual de îngrijire corect, un stil alimentar sănătos și controale periodice, alături de igienizări profesionale, pentru ca durata de viață a implantului dentar să fie cât mai lungă.

Nu există un timp clar stabilit care să determine implantul dentar după extracția unui dinte. Sunt mai mulți factori care stau la baza acestui aspect, iar medicul stomatolog poate fi singurul care să stabilească timpul de așteptare pentru realizarea implantului.

Pentru a afla dacă ești un candidat potrivit pentru tratamentul cu implant dentar, te aștepătm la o consultație de specialitate. Programarea la clinica stomatologică Dr. Saki Estetix din București o poți face acum. × Cu ce te putem ajuta?