Efectele nocive ale soarelui asupra pielii

Efectele nocive ale soarelui asupra pielii

Deși soarele stimulează producția de vitamina D și oferă o stare de bine, expunerea prelungită și fără protecție la soare poate îmbătrâni prematur pielea, proces denumit photoaging. Acest fenomen poate fi vizibil pe pielea ta prin apariția unor riduri fine, pigmentări diferite, pistrui mari sau pe suprafețe extinse,  o culoare gălbuie a pielii și o textură mai aspră, mai poroasă. 


Dincolo de cele menționate mai sus, expunerea la UV fără protecție în perioadele nerecomandate poate cauza arsuri solare dureroase la nivelul pielii, cancere de piele, sau chiar reacții alergice.


Dar cum apare această sensibilitate la soare? Aceasta este determinată de cantitatea de melanină. Persoanele cu părul deschis la culoare și cu pielea mai deschisă au o cantitate mai mică de melanină, cea ce înseamnă că sunt mai sensibile la expunerea prelungită la soare.


De multe ori, oameni fac confuzie între arsura solară și alergia la soare. În vreme arsurile solare sunt determinate de expunerea prelungită la soare fără protecție cauzând arderea pielii, în apariția alergiei la soare nu vorbim doar despre expunerea la soare, ci și despre reacțiile la nivelul pielii pe care un parfum, anumite medicamente, predispoziții genetice, alte afecțiuni dermatologice le pot avea asupra pielii atunci când aceasta este expusă la soare. 



Arsurile solare nu numai că pot fi dureroase, dar sunt și un semn clar de deteriorare a pielii. Ca răspuns la expunerea la UV, celulele roșii din sânge se grăbesc în zona afectată, făcând pielea roșie și caldă. Pielea deteriorată trimite mesaje de durere pentru a te avertiza, dar până când primești acel mesaj, s-ar putea să fii acasă de la plajă. În funcție de tipul tău de piele, poate dura șase ore sau chiar câteva zile pentru a simți efectele complete ale unei arsuri solare. Orice arsură solară crește șansele de a dezvolta cancer de piele, în special arsurile solare dureroase care formează vezicule sau decojesc.



Ce afectiuni ale pielii sunt cauzate de soare?


Îmbătrânirea pielii


Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră se schimbă. Pielea devine mai subțire, își poate schimba culoarea  spre o nuanță mai palidă, pot apărea pete de bătrânețe, apar ridurile pe față, pe mâini și pe brațe.  La apariția acestora poate contribui și expunerea necontrolată la razele soarelui. 



Pielea uscată, cu mâncărimi


Expunerea prelungită la soare poate conduce către uscarea excesivă a pielii, ce determină apariția mâncărimilor locale și ca atare, prin scărpinat, la apariția roșeții și a unor erupții cutanate. 

Există și persoane care suferă de xeroderma pigmentosum, o afecțiune dermatologică în care pielea se usucă și se arde după doar câteva minute expusă la soare, existând o hipersensibilitate la razele UV. 


Urticaria solară este un tip de afecțiune ce apare prin expunerea la radiațiile UV și se remarcă prin vezicule pruriginoase care dispar la un anumit interval după ce pielea nu a mai fost expusă la soare. 





Alunițe


Expunerea la soare duce, de asemenea, la creșterea celulelor care conțin pigment (culoare), numite melanocite. Acest lucru este frecvent întâlnit în special la persoanele cu piele deschisă. Unele alunițe apar fără expunerea la soare, dar de obicei soarele este cauza. Deși majoritatea alunițelor sunt benigne (nu sunt periculoase), ele pot evolua negativ întt5r-o formă malignă. 



Eritemul solar

Eritemul solar reprezintă reacția expunerii prelungite, fără protecție, negraduală, a pielii la razele UV, îndeosebi în perioadele nerecomandate. 

Acesta apare ca pete roșii pe zonele expuse la razele soarelui, ulterior putând avea o evoluție negativă spre vezicule și descuamarea pielii. 



Cancer de piele

Există mai multe tipuri diferite de cancer de piele, unele fiind vindecabile dacă sunt descoperite și tratate în stadii incipiente. Expunerea la razele UV crește riscul de a face aproape toate tipurile de cancer de piele, inclusiv:

Carcinom scuamos și bazocelular, un tip frecvent de cancer de piele cauzat de expunerea dăunătoare îndelungată la razele UV.  Cu un tratament chirurgical precoce, acest tip de cancer de piele este vindecabil.

Melanomul cel mai periculos tip de cancer de piele, cu o evoluție extrem de agresivă, cauzat de creșterea necotrolată a melanocitelor, celulele responsabile de pigmentul pielii. Cauzele apariției acestui tip de cancer de piele sunt variate, printre acestea regăsindu-se și expunerea pielii la soare fără protecție, pe perioade îndelungate de timp. 

Cum arată pielea cu alergie la soare variază foarte mult în funcție de culoarea pielii și de ce cauzează simptomele. Semnele și simptomele pot include:

  • Mâncărime (prurit)

  • Înțepătură

  • Denivelări mici la nivelul petelor de pe piele

  • Depigmentarea sau hiperpigmentarea neregulată a unei anumite zone

  • Diformități la nivelul unor alunițe de pe piele (formă neregulată, creșterea în volum și în relief, schimbarea culorii de mai multe ori, apariția sângerării etc.)

Ce metode de prevenție există?

Pentru a menține pielea sănătoasă pe termen lung și mai ales pentru a fi protejată d efcteele nocive al soarelui:

  • evită expunerea la razele UV între 10 dimineața și ora 16.00

  • limitează expunerea prelungită la soare, mai ales în zilele de vară care sunt mai lungi

  • folosește ochelari de soare și haine lejere, chiar cu mânecă pentru protecție

  • aplică negreșit cremă de protecție solară cu factor SPF minim 30, ideal 50, chiar și în zilele înnorate

  • dacă intri în apă, repetă procesul de aplicare a cremei periodic

  • dacă folosești produse care conțin dioxid de titaniu sau oxid de zinc, aplică-le inclusiv peste alte produse, mai puțin spray-urile sau soluțiile împotriva mușcăturilor de țânțari, care se aplică ultima dată

  • acordă atenție datei de expirare a produselor de protecție solară, verifică dacă acestea sunt în termen de valabilitate înainte de a le folosi

  • evită să utilizezi produse care ar putea să îți declanșeze o reacție alergică la nivelul pielii


Dr. Nazila Saki recomandă ca metodă de prevenție controlul de specialitate la medicul dermatolog după o vară în care pielea a fost expusă, în contexte diferite la soare.


Poți realiza o programare de aici.



× Cu ce te putem ajuta?