29 iun. Apariția cariilor dentare în copilărie: tipuri de carii și soluții de combatere
Am vorbit în articolul precedent despre cauzele care duc la apariția cariilor timpurii, dar și cum pot fi acestea prevenite. Continuăm astăzi să vorbim despre tipurile de carii frecvent apărute în copilărie, dar și despre cum pot fi acestea combătute. Cu toate că este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni din rândul pacienților, cariile dentare reprezintă o provocare internațională de sănătate publică, în special în rândul copiilor.
Aceste forme de carii se prezintă cu un debut precoce și o evoluție rapidă care afectează copilul și are drept manifestare carii cavitare sau necavitare, dinți lipsă ori suprafețe obturate pe dinții temporari.
Cariile precoce ale copilăriei se împart în trei categorii:
- caria de biberon
- caria rampantă
- caria grefată pe hipoplazii de smalț
Caria de biberon
După cum numele lasă să se înțeleagă, este o afecțiune dentară ce apare la bebeluși. Cauza acesteia este alimentația incorectă a copilului, fiind prelungită utilizarea biberonului, a suptului pe timp de noapte, precum și consumul de lichide îndulcite, ori folosirea suzetei împreună cu substanțe îndulcite.
Și cum laptele este des întâlnit în alimentația unui copil, trebuie notat faptul că acesta poate avea și beneficii și consecințe, din perspectiva sănătății dinților. Lactoza din lapte este responsabilă de procesul cariogen, în timp ce calciul, fosforul și proteinele din lapte (caseina) au rolul protector.
Dacă ar fi să facem o comparație dintre hrănirea la sân sau la biberon, cu siguranță alăptarea reprezintă varianta cea mai potrivită, deoarece are avantajul de a proiecta laptele în zona posterioară, spre laringe, față de modul în care este asigurată hrănirea la biberon, care proiectează laptele anterior, pe dinți. De asemenea, consumul de lichide dulci, siropuri, miere, gem, sucuri de fructe sau medicamente cu zahăr cresc riscul apariției cariilor.Tot acum, copilul este predispus la infectarea cu Streptococul mutans, o bacterie responsabilă pentru aceste tipuri de carii precoce, infectare ce se poate realiza încă de la apariția primilor dinți și se poate transmite prin sărut sau prin veselă insuficient curățată.
Caria rampantă
Reprezintă un tip de carie cu tipar neobișnuit, ce evoluează rapid la suprafață și în profunzimea dinților de lapte, dar poate apărea și în cazul dinților permanenți, în special în cazul în care persoana are și alte probleme de sănătate. Un nivel scăzut de salivă se produce în cazul unor boli generale precum: diabet, sida, tulburări psihice, dar și în cazul unor tratamente ce implică un consum de antihistaminice, antialgice, antidepresive, chimioterapie anticanceroasă, iradierea tumorilor canceroase ale capului și gâtului.
Scăderea în cantitate și calitate a salivei, precum și aceste tratamente duc la instalarea cariei rampante. De asemenea, obiceiurile alimentare sunt și ele responsabile, în special în cazul alimentației bogate în zahăr, ceaiurile îndulcite, siropurile de vitamine, sucurile de fructe, medicamentele cu zahăr consumate frecvent, care împreună cu o igienă deficitară reprezintă cauza principală pentru caria rampantă.
Caria grefată pe defectele de structură ale smalțului (hipoplazia și hipermineralizarea smalțului)
Asemenea cariei rampante și aceasta are un tipar neobișnuit, evoluează rapid atât la suprafața, cât și în profunzimea dinților de lapte, dar și în cazul celor permanenți. Principalele cauze care favorizează apariția acestui tip de carie sunt legate de reducerea fluxului salivar, o morfologie dentară retentivă, o dantură înghesuită, defecte de dezvoltare ale smalțului, o igienă orală defectuoasă sau boli generale, precum sida sau diabetul. Prezența unor microorganisme precum Streptococul mutans, Lactobacili, Actinomicete gram pozitiv și alimentația bogată în zahăr duc la o evoluție galopantă.
Hipoplazia de smalț
Reprezintă un defect al structurii smalțului care apare în timpul formării și dezvoltării dintelui și se remarcă prin lipsa de substanță dentară. Adesea, această hipoplazie este însoțită de hipomineralizare, care reprezintă un deficit de substanțe minerale, produs în timpul dezvoltării dentare.
Tratarea cariilor precoce ale copilăriei
Principala problemă a acestor carii este evoluția rapidă, de aceea este esențială depistarea problemelor din timp. În cazul pacienților care prezintă carii rampante se va curăța dentina alterată și se va obtura leziunea carioasă. Cel mai important aspect însă, îl reprezintă depistarea cauzei care a favorizat evoluția cariei. Pacienții cu un risc crescut de a dezvolta carii trebuie să beneficieze de un tratament de fluorizare, iar suprafețele ocluzale ale dinților erupți recent și care nu au fost încă afectați de carii să fie sigilate.
Sănătatea dentară nu ține cont de vârstă, iar igiena orală trebuie să devină un aspect important inclusiv în cazul bebelușilor. Cu cât avem grijă ca cei mici să respecte orele de periaj, iar dulciurile să nu facă parte din rutina zilnică, cu atât mai mult problemele dentare vor fi ținute departe de cei mici.