Stresul. Cauza principala a Herpes Zoster ( Zona Zoster)

Ce este Zona Zoster?

Având în vedere situația actuală a pandemiei covid 19 – SARS COV 19, cu toții suntem supuși unor factori de stres interni și externi. Suntem îngrijorați pentru sănătatea noastră și a celor dragi, motiv pentru care putem avea anumite complicații dermatologice precum infecții cu virus Herpes Zoster.

Zona Zoster este o afecțiune virală provocată de virusul Varicelo-Zosterian, responsabil și de îmbolnăvirea de varicelă (vărsat de vânt). Virusul Varicelo-Zosterian este un tip de virus herpetic, motiv pentru care această afecțiune mai este cunoscută și sub numele de Herpes Zoster.

Cauzele și factorii de risc pentru Zona Zoster

Zona Zoster este cauzată de anumiți factori, care, la rândul lor sunt legați de aspecte ce țin de stilul de viață al individului. Cel mai important factor este cel legat de episoadele antecedente de varicelă. Adică, persoanele care au suferit de varicelă au virusul în organism, iar acesta se poate reactiva chiar și după ani de zile. Pentru că virusul să se activeze este nevoie de un număr scăzut de leucocite, cea ce cauzează o imunitate scăzută. Acest factor este strâns legat de stilul de viață. De la alimentație nesănătoasă, sedentarism, lipsa odihnei, obiceiuri nocive, etc care contribuie la slăbirea organismului.

Un alt factor de risc pentru zona zoster este stresul despre care am discutat și la începutul acestui articol. Stresul determină și lipsa odihnei și slăbirea organismului, astfel încât acesta este mult mai vulnerabil și expus îmbolnăvirilor. Incidența Zonei Zoster crește odată cu vârstă, astfel persoanele cu vârstă de peste 60 de ani sunt cele mai expuse.  Zona Zoster se manifestă în egala măsură la bărbați și la femei, mai puțin la copii.

Etape de dezvoltare ale Zonei Zoster

În stadiul de debut, Zona Zoster poate fi confundată cu alte afecțiuni virale. În etapa de debut, pot apărea simptome precum: febra ușoară, dureri de cap, fotofobie, tinitus (tiuit în urechi), greata, vărsături, constipație, crampe, dureri de stomac, iar în unele cazuri la anumiți pacienți apare și inflamarea ganglionilor limfatici aflați în spatele urechilor, în zona gâtului, zona inghinală și în zona axilei. La câteva zile de la apariția unora dintre simptomele de mai sus, boala ajunge în etapa eruptiva, care poate dura și 4 săptămâni, perioadă în care tot apar erupții cutanate: zone inflamate, roșii pe suprafață cărora apar vezicule asemănătoare cu cele care apar în cazul varicelei. Veziculele apar de regulă într-o singură zonă a corpului și foarte rar la distanță mare unele de altele. Cel mai des apar în zona toracică și lombară, dar și în zona cervicală, zona ochilor și zonelor genitale.

Cum tratăm Zona Zoster?

Diagnosticul se poate stabili printr-un consult la medicul dermatolog. Medicul observă aspectul veziculelor, analizează simptomele și stabilește diagnosticul corect. Medicul poate prescrie tratament antiviral pentru a reduce complicațiile bolii,  durerea în cazul episoadelor acute, și pot reduce rata de severitate. La acestea se asociază antialgice, antibiotice și tratamente locale adaptate fiecărui caz în parte. Uneori pot să apară complicații, mai ales în zosterul facial –  afectarea ochiului, paralizii faciale. Unii pacienți pot rămâne cu durere după vindecarea erupției cutanate –  nevralgie postherpetica, care necesită tratament specializat.



× Cu ce te putem ajuta?