03 nov. Ce trebuie să știi despre abces dentar?
Menținereaunei igiene dentare stricte, cu minim două curățări pe zi și efectuarea controalelor periodice, de două ori pe an, contribuie decisiv la limitarea și evitarea celor mai multe probleme. Unele dintre cele mai frecvente sunt cele legate de formarea unui abces dentar. Efectuarea unei extractii, neglijarea apariției unei carii sau a formării tartrului poate duce la afecțiuni la nivelul gingiilor și țesuturilor moi. Unele pot fi minore și trec după câteva zile, altele se pot agrava și pot da naștere la pungi dureroase de puroi, care vă trimit obligatoriu la medicul dentist.
Ce este un abces dentar?
Un abces dentar este o pungă cu puroi, localizată în interiorul dintelui, la nivelul gingiilor sau pe osul maxilarului sau mandibulei. Cauza principală o reprezintă o infecție bacteriană, care poate fi determinată de o igienă orală zilnică deficitară, de o pierdere dentară, de o accidentare sau de o leziune care nu a fost tratată cu suficientă atenție.
Care sunt cele mai frecvente tipuri de abces dentar?
În funcție de zona în care apare și este localizat, pot fi întâlnite următoarele tipuri de abces dentar:
- Abces gingival, situat la nivelul gingiilor și al țesuturilor moi;
- Abces parodontal, situat la nivelul pungii parodontale;
- Abces periapical, care este localizat la vârful rădăcinii dintelui și care afectează pulpa dentară.
Care sunt cauzele unui abces dentar?
Acolo unde există probleme legate de pierderea sau extracția unui dinte, boala parodontală, de formarea unei carii profunde sau de traumatisme, fără respectarea unei igiene cât mai bune, există și riscul apariției unui abces dentar. Aceste pungi de puroi pot deveni foarte supărătoare și chiar dureroase. Pentru înlăturarea lor va fi nevoie de intervenția și tratamentul realizate în cabinetul unui medic dentist.
Care sunt simptomele unui abces dentar?
Cea mai clară dovadă a formării unui abces dentar este durerea intensă și sâcâitoarea pe care o simțiți în zona afectată. În unele cazuri nu doare doar maseaua sau dintele afectat, ci și urechea, gâtul și toți dinții învecinați.
Alte simptome asociate sunt:
- durerea de cap;
- umflarea zonei;
- gingii înroșite și dureroase;
- febră;
- sensibilitate dentară.
Ori de câte ori simțiți astfel de simptome, adresati-va serviciului de urgente stomatologice!
Cum se realizează un tratament pentru abces dentar?
Dacă este vorba despre o infecție profundă și extinsă, care este și dureroasă, megeți de urgentă la un cabinet dentar. Abcesul nu se va vindeca de la sine, ci are nevoie de o intervenție dentară specifică, numită drenaj, ce presupune scoaterea puroiului din punga formată. În funcție de tip și de gravitate se pot efectua următoarele forme de tratament abces dentar:
- incizie și drenaj;
- obturație de canal;
- obturație de canal la microscop;
- extracție dentară, dacă acesta a fost afectat server și nu mai poate fi salvat.
Există și cazuri în care pacientul nu are nici un simptom și abcesul este depistat în urma unui control de rutină. În astfel de situații, infecția își găsește singură un loc de drenaj. Dacă acest loc este în afara gingiei sau bazei dentare, poate să nu mai fie nevoie de niciun tratament.
Cum este tratat un abces dentar?
Primul pas pentru tratarea unui abces dentar este depistarea lui și apelarea la un cabinet stomatologic, Tratamentul cel mai simplu în cazul unui abces dentar îl reprezintă eliminarea infecției cu ajutorul unei proceduri denumite drenaj, care presupune scoaterea puroiului din punga de infecție formată.
În funcție de localizarea abcesului și a severității infecției, tratamentele posibile pot include:
- Incizia și drenajul puroiului
- Obturația de canal la microscop
- Extracția dintelui afectat (dacă acesta a fost sever afectat și nu mai poate fi salvat)
După astfel de intervenții și tratamente, pentru a elimina orice risc de infectare și durerile postintervenție, în cele mai multe situații, va fi nevoie de un o serie de recomandări suplimentare. Acestea sunt: un tratament medicamentos cu antibiotic și antiinflamatoare, evitarea bauturilor sau mâncărurilor calde, evitare mestecării pe partea afectată, interdicția consumul de băuturi alcoolice, utilizarea pentru curățarea dinților a unei periuțe delicate și moi.
Concluzie
Pentru a evita pe cât de mult posibil apariția unui abces dentar recomandăm păstrarea unei igiene dentare cât mai atente. Vizitați regulat medicul dentist pentru a depista mult mai repede și din timp problemele dentare și existența unui abces fără simptome.Ori de cât ori observați o inflamație la nivelul gingiei sau resimtiti o durere în zona dentară care devine persistentă și sâcâitoare, apelați de urgentă la un cabinet stomatologic!