CE ESTE CELULITA SI CUM SE TRATEAZA!

Celulita “comuna”, estetica, nepatologica, nu reprezinta o boala si trebuie obligatoriu diferentiata si abordata separat fata de celulita inflamatorie, patologica-care reprezinta o stare de boala beneficiand de tratamente dermatologice specifice.

Termenul de celulita este in mod comun utilizat in sensul aparitiei unor depozite de grasime care cauzeaza denivelari la nivelul pielii si confera aspect neplacut al acesteia precum ” o coaja de portcoala”.

Desi nu pune probleme medicale deosebite, celulita aduce un prejudiciu estetic important mai ales persoanelor de sex feminin.

In celulita modificarile pielii se observa in special  nivelul membrelor inferioare, in zona superioara si posterioara a coapselor si feselor, in regiunea pelvina (gluteo-femoral) si in alte zone ale  abdomenului.

Celulita apare in principal la persoanele de sex feminin, mai ales la cele cu supraponderalitate sau obezitate, iar frecventa ei este in crestere.

Studiile estimeaza o frecventa de aproximativ 85-90%  a dezvoltarii acesteia in randul populatiei feminine de peste 20 ani si dupa varsta pubertatii.

Cauza celulitei nu este deplin cunoscuta dar, aparitia la sexul feminin sugereaza ca ea se afla in stransa legatura cu modificarile hormonale-cresterea nivelului de hormni estrogeni fiind unul dinte factorii majori.

Alti factori determinant par a fi: stresul, fumatul (prin efectele sale negative asupra tesutului conjunctiv), pierderea brusca in greutate, stilul de viata sedentar, unele obiceiuri alimentare.

Administrarea de contraceptive orale cu concentratie crescuta in estrogeni poate fi si ea raspunzatoare de aparitia celulitei.

Termenul de “tratament” al celulitei comune este impropriu folosit deoarece, dupa cum am amintit, aceasta nu este o boala, ci o problema “deranjanta” din punct de vedere estetic si cosmetic.
Din nefericire inca nu s-a gasit solutia perfecta pentru rezolvarea definitiva a celulitei dar secretul pentru a scapa de disconfortul psihic produs de existena sa este gasirea acelor modalitati dermatocosmetice care sa le faca mai putin vizibile.
Astfel, abordarea celulitei este apanajul dermatocosmetologiei, cu variatele sale metode, proceduri si manevre efectuate de catre medic.

Desi la ora actuala se utilizeaza o multitudine de terapii considerate ca find utile, din pacate, exista foarte putine dovezi stiintifice asupra eficientei oricareia dintre acestea in rezolvarea definitiva a bolii.

Medicul specializat in dermatocosmetologie va lua masuri terapeutice specifice fiecarui caz in parte, un rol principal avandu-l cel de inlaturare sau reducere a factorilor favorizanti – respectiv masuri dietetice, modificarea stilului de viata si ameliorarea stresului, renuntarea la fumat, la administrarea de estrogeni, etc.

Dieta cu reducerea consumului de grasimi si carbohidrati, consumul de lichide-in special apa-aproximativ 2 l pe zi si practicarea sportului au efectefoarte bune in ameliorarea celulitei.

In paralel cu masurile igieno-dietetice medicul va aplica o serie de metode dermatocosmetologice simple sau complexe, utilizand de aparatură adecvata si/sau substante chimice ce contin principii active cu rol terapeutic si de prevenţie. Una din metodele terapeutice cel mai frecvent utilizate in celuluita este mezoterapia – ce presupune injectarea de cocktail-uri de substante la nivelul stratului mijlociu al pielii (mezodermul). Se folosesc “cocktail”-uri de vitamine, minerale, extracte vegetale naturale, aminoacizi, acid hialuronic, substante de lipoliza, medicamente conventionale sau homeopate. Terapia este minim invaziva si foarte putin dureroasa in cazul injectarii locale si total inofensiva in cazul folosirii aparatelor” fara ac”.

Rezultatele devin vizibile in functie de fiecare pacient. In medie primele imbunatatiri pe care le observa pacientul apar dupa 2-3 sedinte de mezoterapie, dar, in general, e nevoie de 4-6 sedinte pentru a avea un efect evident.

In tratarea sau ameliorarea celulitei se mai folosesc tehnicile cu radiofrecventa, laserterapia, impachetari cu extracte din alge, cu gingko biloba, cofeina, uleiuri din seminte de struguri, lecitina, etc.

Pacientele trebuie sa cunoasca faptul ca celulita nu poate dispare complet chiar prin metodele modern complexe dermatocosmetice insa, cu cat acestea sunt utilizate mai repede, cu atat frecventa aparitiei si a “vizibilitatii” sale este diminuata.
Dr. Nazila Saki – Medic specialist dermatovenerologie; Supraspecializare dermato-cosmetica; Supraspecializare laserterapie


× Cu ce te putem ajuta?