05 iun. Cauzele aparitiei tartrului dentar
Stiati ca?
Tartrul este o acoperire care poate fi gasita pe dinti, pornind de la zona gingiei si acoperind suprafata dintelui. Este în esenta un strat lipicios de diferite tipuri de bacterii. Unul dintre factorii principali care afecteaza rata acumularii tartrului este saliva. Anumiti indivizi au saliva mai groasa decat altii, saliva mai vascoasa creste cantitatea de tartru care este prezenta pe dinti si gingii. Prin urmare, hidratarea corpului dumneavoastra este foarte importanta pentru a mentine vascozitatea adecvata.
Un factor important în ceea ce priveste cauza aparitiei tartrului o ocupa igiena orala insuficienta sau efectuata incorect, dar si bolile parodontale, care determina formarea anumitor buzunare la nivelul gingiilor, fapt care accentueaza depunerile de tartru în zonele respective.
Un alt factor este dispunerea defectuoasa a danturii pe cele doua arcade, care îngreuneaza curatarea spatiilor interdentale si favorizeaza formarea tartrului..
Anumite alimente, în special carbohidratii, contribuie si ele semnificativ la cresterea placii, cum ar fi laptele, bauturile racoritoare, prajiturile si bomboanele. Alimentele bogate în zahar, cum ar fi prajiturile, dulciurile si fructele, pot provoca o crestere a bacteriilor.
Cand saliva, alimentele si lichidele se combina în gura, acestea produc un mediu care permite bacteriilor sa creasca si sa se depuna, pe dinti si gingii dar în special la baza dintelui.
Detartrajul va va economisi bani. Chiar daca pe termen scurt detartrajul dentar necesita anumite costuri, îngrijindu-te bine acasa si vizitand în mod regulat dentistul, vei economisi mai mult pe parcursul vietii. Detartrajul dentar ajuta la prevenirea cariilor, dar, mai important, identifica cariile într-un stadiu incipient. A avea grija de o carie mica care te poate costa cateva sute de lei poate fi o procedura usoara, netratata inevitabil va duce la complicatii nedorite, cum ar fi: infectii sau chiar pierderea dintilor.