Apariția cariilor dentare în copilărie: cauze și prevenție

Cariile dentare sunt o problemă cu care fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață, mai ales în copilărie. Este perioada în care bomboanele sunt gustările noastre preferate și încercăm să tragem chiulul de la periajul dinților înainte de somn. Pe cât de inofensive ni se păreau în copilărie, cariile sunt deranjante din punct de vedere vizual, dar mai ales prin  problemele de durată pe care le creează asupra dentiției. 

În rândul copiilor, cariile timpurii pot apărea imediat după erupția dentară, chiar și în rândul sugarilor, și se dezvoltă pe suprafețe netede. Astfel de carii avansează foarte rapid și afectează dentiția primară, având efecte dăunătoare pe perioade lungi. Un lucru de reținut este faptul că sugarii care se confruntă cu astfel de probleme sunt expuși la apariția cariilor în dentiția primară, dar și în cea permanentă. Cauzele pot fi diverse de la hipoplazia smalțului sau aporturile de zaharuri, până la bacterii precum streptococi mutans. Cu toate acestea, cariile dentare sunt afecțiuni ce nu se pot auto-limita și necesită un tratament profesional pentru restabilirea funcției dinților.

Cauze în rândul copiilor mici

Factorul alimentar. Așa cum mulți dintre noi știm, alimentele sunt o cauză reală în apariția cariilor, mai ales pentru că nu periem dinții după fiecare masă, așa cum este recomandat. Un consum frecvent și prelungit de carbohidrați poate duce la leziuni carioase cu o evoluție severă în rândul copiilor. Alimentația pe timpul nopții a copiilor, fie cea naturală sau prin biberon, este asociată cu dezvoltarea cariilor precoce ale copilăriei.

Factorul genetic. Părinții își doresc să ofere ce au mai bun pentru copiii lor, însă factorul genetic nu poate fi controlat, astfel acesta influențează calitatea dinților în rândul copiilor și poate crea probleme ce țin de smalțul imatur (abia erupt), prezența unor defecte ale smalțului, dinți înghesuiți, cât și caracteristicile genetice ale dinților (mărime, formă, adâncimea fosetelor și fisurilor de suprafață). De asemenea, problemele medicale din timpul sarcinii ale mamei, dar și afecțiunile medicale ale copilului pot favoriza dezvoltarea acestui tip de carii.

Mai mulți specialiști vorbesc și despre bacteria Streptococul mutans, o bacterie des întâlnită în cavitatea bucală, ce duce la apariția cariilor, mai ales în cazul copiilor. 

Prevenirea apariției cariilor precoce ale copilăriei:

Cel mai bun sfat pe care îl poate da un doctor? „Mai bine previi decât să tratezi!” Tocmai de aceea, este esențial să urmărești îndeaproape dezvoltarea dentară a copilului, să igienizați zona chiar și înainte de erupția dentară și să vă prezentați la medicul stomatolog încă de la apariția primilor dinți pentru a putea preîntâmpina orice probleme legate de cariile precoce. De asemenea, o dietă în care consumul dulciurilor și alimentelor cu zaharuri este redus sau chiar inexistent duce la o bună prevenție. Alături de igiena riguroasă, de două ori pe zi, folosind tehnica standard și o periuță și pastă de dinți special adaptate vârstei copilului, procesul cariogen poate fi combătut.

În următorul articol, vom vorbi despre tipurile de carii întâlnite în rândul copiilor, dar și despre cum pot fi tratate acestea. × Cu ce te putem ajuta?