Anestezia dentara: tot ce trebuie să știi despre procedura care te scutește de durere

Chiar dacă sunt interpretate deseori de către pacienți drept o sursă constantă de stres și durere, procedurile stomatologice pot fi realizate în deplină siguranță și fără pic de durere prin administrarea anesteziei dentare de către medicul stomatolog.

Anestezia este procedura medicală prin care se introduc în organism substanțe care au efectul de a atenua sau suprima temporar perceperea senzațiilor dureroase. Substanțele anestezice funcționează prin blocarea transmisiei semnalelor dureroase către creier., explică medicul stomatolog Dr. Saeid Saki  din cadrul Saki Estetix, clinica de stomatologie din sectorul 5 dotată cu cele mai moderne echipamente de pe piață.

Extracțiile, tratarea unor afecțiuni de origine microbiană ale țesutului și scoaterea nervului, detartrajul sunt doar câteva dintre procedurile stomatologice care necesită efectuarea anesteziei dentare de către medic.

Pacienții trebuie să știe că de fiecare dată vizita la Saki Estetix, stomatologia localizată pe strada Mihail Sebastian nr. 130, va debuta cu  o discuție prietenoasă cu medicul și cu analizarea fișei pacientului de către acesta. Doar în acest fel, medicul dentist va putea decide ce tip de anestezie dentară îi va putea efectua pacientului atât în funcție de istoricul său medical, cât și în funcție de problema cu care se confruntă.

În cabinetul stomatologic sunt folosite două tipuri de anestezii locale:

Anestezia dentara topică, cunoscută și ca anestezia de suprafață

se aplică pe țesutul gingival pentru a preveni disconfortul în locul unde se va injecta anestezicul. Timpul necesar pentru instalarea analgeziei de suprafață prin contact este de aproximativ 1 – 2 minute, iar durata medie de 10 – 15 minute. Procedurile stomatologice în care se utilizează anestezia de contact sunt incizia unui abces, extracția unui dinte temporar. Anesteziile de suprafață sunt sub formă de paste, lichide, gel, spray. Cel mai frecvent în cabinetul stomatologic se folosește lidocaina.

Anestezia prin injectare (prin infiltrare locala)

se realizează prin injectarea anestezicului în țesuturile în care se va interveni sau în jurul acestora. Procedurile stomatologice în care se utilizează anestezia locală prin injectare sau infiltrație sunt obturații, extracții, detartraj, pregătirea dinților pentru coroane sau tratamente ale bolii parodontale. Cele mai frecvent utilizate anestezice în stomatologie sunt: xilina, mepivacaina, articaina, procaina, tetracaina.”, precizează medicul dentist.

Pentru a fi scutiți de orice fel de durere, pacienților li se aplică inițial o anestezie de suprafață și ulterior anestezicul propriu-zis, care le va garanta amorțirea zonei vizate și implicit lipsa durerii pe tot parcursul intervenției stomatologice.

Cu 12 ore înainte de prezentarea la dentist pentru diverse intervenții dentare, pacienții ar trebui să nu consume cafea sau băuturi ce conțin cofeină și este de preferat ca aceștia să evite consumul de alcool înaintea intervențiilor stomatologice.

De asemenea, medicii Saki Estetix le recomandă pacienților să mănânce și să se hidrateze corespunzător înainte de efectuarea procedurilor stomatologice, dar și să comunice deschis cu medicul atât înainte de intervenție – despre starea lor de sănătate și medicamentația curentă (dacă există), cât și pe tot parcursul efectuării procedurilor și, chiar după finalizarea acestora – despre ceea ce simt sau despre orice alt simptom deranjant care poate apărea in cazuri particulare (hematoame, bătăi accelerate ale inimii, reacții alergice).



× Cu ce te putem ajuta?