ACNEEA – AFECTIUNE CARE “CHINUIE” ADOLESCENTII SI… NU NUMAI

Acneea este una dintre cele mai frecvente boli dermatologice. Apare la pubertate la aproape toti indivizii, are gravitate variabila si se remite de obicei la adultul tanar.
In unele cazuri insa acneea poate persista toata viata, fiind o dermatoza cu efecte putenic vizibile,frecvent intalnita la tineri, cu impact psiho -emotional si social care poate fi de multe ori foarte puternic.

Aparitia ancneei poate avea efecte grave asupra stimei si afirmarii de sine, precum si aupra acceptarii sociale. Adolescentii care sufera de aceasta boala de piele devin mai retrasi,mai tristi,mai anxiosi.

Acneea este o afectiune inflamatorie cronica a floiculului pilo-sebaceu, care apare in zonele cutanate bogate in foliculi sebacei (fata, gat, piept, spate). Leziunile sunt reprezentate de conedoame (puncte negre), papule inflamatorii (denivelari de culoare rosie), pustule (colectie purulenta), noduli.

Tratament acnee

Dupa consultul unui medic dermatolog, se efectueaza diagnostigarea si tipul acneei si se instituie un tratament adecvant in functie de varsta , tipul de ten si gravitatea afectiunii.

Exista doua tipuri de tratamente medicale: tratamente locale si tratamente generale.
Tratamentele locale sunt cu retinoizi, benzoil peroxid, acid salicilic, antibiotice locale (pana la tratamentul antibiotice pe cale orala). Acestea reduc seboreea, normalizeaza keratinizarea pielii, modifica flora microbiana si reduc inflamatia.

Pentru obtinerea rezultatelor asteptate, tratamentul anterior este necesar sa se completeze cu tratamentele  dermato-cosmetice: peeling-ul chimic (superficial, medium, profund) cu diversi acizi ( salicilic, glicolic), micro-dermo-abraziune, derma-roler, laser terapie de joasa frecventa. Deoarece exista optiuni terapeutice diferite pentru orice forma de acnee, tratamentul trebuie personalizat pentru piecare pacient in parte.

De aceea este necesar ca pacientii sa se prezinte la consultul dermatologic ,sa fie infomati corect asupra naturii afectiunii ce urmeaza sa fie tratata si sa urmeze intocmai tratamentul prescris de medicul dermatolog, tratament care poate fi de lunga durata pana la rezolvarea evidenta.

Dr. Nazila Saki – Medic specialist dermato-venerologie; Dermato-Cosmetologie



× Cu ce te putem ajuta?